Pogosto zastavljena vprašanja

Vprašanja v zvezi z registracijo in prijavo

Zakaj se ne morem prijaviti?
Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se to lahko zgodi. Najprej se prepričajte, če ste vnesli pravilno uporabniško ime in geslo. Če ste, potem kontaktirajte administratorja in se prepričajte, da vas niso izključili. Možno je tudi, da se je pojavila napaka v nastavitvah foruma, za kar pa bo moral poskrbeti sam administrator.
Na vrh

Zakaj se pravzaprav moram registrirati?
Morda se vam ni potrebno, saj administrator sam določi, ali je za objavljanje prispevkov na določenem forumu potrebna registracija ali ne. Ne glede na to pa vam registracija omogoči dostop do dodatnih možnosti, ki za goste niso dosegljive, npr. avatarji oz. podobe, pošiljanje zasebnih sporočil, prejemanje sporočil ostalih uporabnikov, opisi skupin uporabnikov itd. in ker vam bo vzelo le kakšno minuto, je priporočljivo, da se registrirate.
Na vrh

Čemu avtomatska odjava?
Če ne obkljukate možnosti Samodejna prijava ko se prijavite, boste prijavljeni le začasno, se pravi ko ste dejansko na forumu. Ta nastavitev preprečuje morebitno zlorabo vašega računa. Če želite ostati prijavljeni, med prijavo obkljukajte prej omenjeno možnost, kar pa vam odsvetujemo, če do foruma dostopate s tujega računalnika, npr. v knjižnici, internetnem "kafiču", študentski računalnici itd. Če možnosti ne vidite, jo je administrator odstranil.
Na vrh

Kako preprečim vidnost svojega uporabniškega imena na listi prijavljenih (online) uporabnikov?
Na vaši Uporabniški Nadzorni Plošči boste pod Nastavitvami foruma našli možnost Skrij moj status prisotnosti. Omogočite to možnost z obkljukanjem Da polja in boste vidni samo administratorjem, moderatorjem in seveda vam. Šteti boste kot eden izmed skritih uporabnikov.
Na vrh

Pozabil sem geslo!
Brez skrbi! Vaše sedanje geslo sicer ne more biti dobljeno nazaj, je pa lahko brez težav na novo postavljeno. Obiščite stran za prijavo in kliknite na Pozabil sem geslo. Sledite navodilom in v kratkem se boste zopet lahko prijavili.
Na vrh

Registriral sem se, vendar se ne morem prijaviti!
Najprej preverite uporabniško ime in geslo. Če sta pravilna, potem obstajata dve možni težavi. Če je vključena možnost "COPPA support" (COPPA podpora) in ste se med registracijo označili za starega pod 13 let, boste morali slediti navodilom, ki ste jih prejeli. Nekateri forumi bodo od vas ali od administratorja celo zahtevali ponovno registracijo, predno se boste lahko prijavili; ta informacija vam je bila podana tudi med registracijo. Če ste prejeli elektronsko sporočilo, sledite navodilom, če pa ga niste, ste najbrž vnesli napačni e-mail naslov ali pa vam je sporočilo izbrisal filter za "spam" oz. nezaželeno pošto. Če ste prepričani, da ste vnesli pravilen e-mail naslov, kontaktirajte administratorja.
Na vrh

Že pred časom sem se registriral, a se naenkrat ne morem več prijaviti?!
Možno je, da so administratorji onemogočili ali izbrisali Vaš račun. Marsikateri forum avtomatsko deaktivira uporabnike, kateri niso dosti časa aktivni. Če se je to zgodilo, se ponovno registrirati in poizkusite biti bolj aktivni na forumu.
Na vrh

Kaj je COPPA?
COPPA oz. Child Online Privacy and Protection Act of 1998 (Akt o otroški zasebnosti in zaščiti na spletu iz leta 1998) je zakon v Združenih Državah, ki od spletnih strani, ki potencialno posedujejo podatke mladostnikov starih pod 13 let, zahteva pisno potrdilo staršev ali kakšen drug pravni dokument z vsebino, da se zakoniti skrbnik mladostnika strinja z oddajo osebnih podatkov svojega oskrbovanca. Če niste prepričani, ali se to tiče vas kot nekoga, ki se želi registrirati, ali spletne strani, na kateri poskušate z registracijo, se za pomoč obrnite na pravni svet. Vedite, da phpBB Group ne more nuditi pravnih nasvetov in ni pravi naslov za kakršna koli pravna vprašanja, razen tistih, ki so navedena spodaj.
Na vrh

Zakaj se ne morem registrirati?
Možno je, da je administrator blokiral vaš IP naslov ali uporabniško ime, s katerim se skušate registrirati. Možno je tudi, da je administrator onemogočil registracijo, da bi preprečil vstop novih obiskovalcev. Z vprašanji se obrnite na administratorja foruma.
Na vrh

Čemu služi možnost "Izbriši vse piškotke foruma"?
"Izbriši vse piškotke foruma" izbriše vse piškotke, ki jih je ustvaril phpBB in ki vam omogočajo verodostojnost in prijavljenost na forumu. Prav tako omogočajo možnosti kot npr. read tracking, če seveda niso bile prepovedane s strani administratorja. Če imate težave s prijavljanjem ali odjavljanjem, vam bo brisanje piškotkov morda pomagalo.
Na vrh

Uporabniške nastavitve

Kako spremenim svoje nastavitve?
Če ste registriran uporabnik, so vse vaše nastavitve shranjene v forumovi podatkovni bazi. Če jih želite spremeniti, obiščite stran svoje Uporabniške Nadzorne Plošče (povezavo ponavadi najdete na vrhu strani foruma poleg še nekaterih povezav). Ta sistem vam bo omogočil spremembo vseh vaših nastavitev.
Na vrh

Čas ni pravilen!
Možno je, da je prikazan čas iz drugega časovnega pasu in je zato nepravilen. Če je problem v tem, potem obiščite vašo Uporabniško Nadzorno Ploščo in spremenite časovni pas na vam ustreznega, npr. na London, Pariz, New York, Sydney itd. Vedite pa, da je spreminjanje časovnega pasu možno le za registrirane uporabnike, kakor tudi za večino ostalih nastavitev. Če torej še niste registrirani, je sedaj dobra priložnost, da se.
Na vrh

Spremenil sem časovni pas, pa čas še vedno ni pravilen!
Če ste prepričani, da ste pravilno nastavili časovni pas in upoštevali poletni oz. zimski premik ure, čas pa je še vedno napačen, potem je nepravilno nastavljena ura na strežniku. Prosimo, opozorite administratorja na napako, da bo lahko rešil težavo.
Na vrh

Mojega jezika ni na seznamu!
Obstajata dve možnosti: ali administrator ni nastavil vašega jezika ali pa forum ni preveden v želen jezik. Obrnite se na administratorja, če lahko namesti želen jezikovni paket. Če le-ta ne obstaja, lahko sami ustvarite nov prevod (če želite). Več informacij lahko najdete na spletni strani phpBB (povezava je na dnu strani).
Na vrh

Kako dodam podobo poleg svojega uporabniškega imena?
Dve podobi se lahko pojavita pod uporabniškim imenom med prebiranjem prispevka. Prva podoba je povezana z vašim rangom/stopnjo - ponavadi je v obliki zvezdic, stolpcev ali krogcev, in prikazuje, koliko prispevkov ste objavili ali pa vaš status na forumu. Druga podoba je ponavadi večja in je poznana kot "avatar" - navadno je edinstvena in osebna za vsakega uporabnika. Administrator foruma je tisti, ki avatarje omogoči in določi, kako in kje jih uporabniki lahko izberejo. Če torej avatarjev ne morete uporabiti, se obrnite na administratorja foruma in se pozanimajte, zakaj je temu tako.
Na vrh

Kaj je moj rang oz. stopnja in kako ga spremenim?
Rangi oz. stopnje, ki se pojavijo pod uporabniškim imenom, prikazujejo, koliko prispevkov ste objavili, ali pa identificirajo določene uporabnike, npr. moderatorje in administratorje. Na splošno ne morete direktno spremeniti besedišča katerih koli rangov na forumu, saj jih je nastavil administrator. Prosimo, da foruma ne izkoriščate za objavljanje po nepotrebnem, samo da bi zvišali svoj rang. Večina forumov tega ne tolerira, zato vam lahko moderator ali administrator preprosto omejita število dovoljenih objav.
Na vrh

Zakaj sem ob kliku na e-mail povezavo nekega uporabnika pozvan k prijavi?
Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo e-maile ostalim uporabnikom in še to samo, če je administrator to možnost nastavil. Temu je tako, da bi anonimnim uporabnikom preprečili neprimerno uporabo sistema spletne pošte.
Na vrh

Poglavje o objavljanju

Kako na forumu objavim temo?
Za objavo nove teme kliknite na ustrezen gumb na strani foruma ali pa na strani, kjer je seznam tem. Morda se vam bo pred objavo prispevka potrebno registrirati. Na dnu strani foruma (ali strani objavljenih tem) je na voljo seznam dovoljenih možnosti, npr. Objavite lahko nove teme, Lahko glasujete v anketah itd.
Na vrh

Kako uredim ali izbrišem objavo?
Izbrišete ali urejate lahko samo vaše prispevke, razen če ste moderator ali administrator foruma. Prispevek urejate tako, da za ustrezen prispevek kliknete na gumb "uredi", vendar je ta možnost včasih na voljo le nekaj časa po objavi prispevka. Če je nekdo že odgovoril na vaš prispevek, boste ob vrnitvi na temo pod prispevkom našli besedilo, ki prikazuje, kolikokrat in kdaj ste že uredili prispevek. Kot že rečeno, se bo besedilo pojavilo le, če je že nekdo podal odgovor, ne bo pa se pojavilo, če sta prispevek uredila moderator ali administrator. V slednjem primeru boste morda našli le zaznamek, zakaj je bil prispevek prirejen. Vedite pa, da običajni uporabniki ne morejo več izbrisati prispevka, potem ko je nekdo že napisal odgovor.
Na vrh

Kako svoji objavi dodam podpis?
Če želite svojemu prispevku dodati podpis, ga morate najprej ustvariti in sicer na vaši Uporabniški Nadzorni Plošči. Ko to opravite, preprosto kliknite na oz. obkljukajte Dodaj podpis (na obrazcu za objavljanje prispevkov). Podpis lahko dodate tudi kot privzeto, kar storite tako, da v nastavitvah svojega profila obkljukate ustrezno nastavitev. Če se odločite za to možnost, lahko podpis v posameznih prispevkih še vedno izbrišete - odkljukajte okence "dodaj podpis" pri samem obrazcu za pošiljanje.
Na vrh

Kako ustvarim anketo?
Kliknite na gumb "Ustvari anketo" pod glavnim obrazcem za pošiljanje in sicer ko objavljate novo temo ali urejate prvi prispevek na določeno temo; če gumba ne morete videti, potem nimate primernih dovoljenj za ustvaritev ankete. V ustrezna okna vstavite naslov in vsaj dve možnosti ter se prepričajte, da je vsaka možnost v svojem polju. Lahko tudi določite, koliko možnosti lahko uporabnik med glasovanjem izbere (pod "Možnosti na uporabnika"), časovno omejitev ankete (0 za nedoločeno trajanje) in možnost, da uporabniki svoj glas popravijo
Na vrh

Zakaj anketi ne morem dodati več možnosti?
Omejitev možnosti pri anketi nastavi administrator. Če se vam zdi, da morate vaši anketi dodati več možnosti kot je dovoljeno, se obrnite na administratorja foruma.
Na vrh

Kako uredim ali izbrišem anketo?
Kakor prispevke lahko ankete urejajo le moderator, administrator ali pa tisti, ki jo je ustvaril. Če želite urediti anketo, najprej kliknite na ureditev prvega prispevka v temi; to je vedno povezano z anketo. Če ni še nihče oddal svojega glasu, lahko uporabnik anketo uredi ali izbriše, če pa so člani že glasovali, jo lahko uredi/izbriše le moderator ali administrator. To preprečuje spremembo ankete nekje na sredi izvajanja.
Na vrh

Zakaj do nekega foruma ne morem dostopati?
Nekateri forumi so lahko omejeni na določene uporabnike ali skupine. Za branje, objavljanje ali kakršno koli drugo možnost boste morda potrebovali posebno dovoljenje. Za odobritev vašega vstopa na forum se obrnite na moderatorja ali administratorja foruma.
Na vrh

Zakaj ne morem dodati priponk?
Dovoljenja za priponke so dodeljena glede na forum ali pa glede na uporabnika. Administrator foruma morda ni dovolil dodajanje priponk na forumu, na katerem ste, ali pa je ta možnost dovoljena le določeni skupini. Če ne veste, zakaj vam ta možnost ni omogočena, se obrnite na administratorja foruma.
Na vrh

Zakaj sem prejel opozorilo?
Vsak administrator ima za svoj forum določena svoja pravila. Če ste kakšno od teh pravil prekršili, ste verjetno prejeli opozorilo. Vedite, da je to odločitev administratorja foruma in da skupina phpBB nima nič z morebitnimi opozorili. Kontaktirajte administratorja foruma, da vam pojasni, zakaj ste prejeli obvestilo.
Na vrh

Kako lahko o objavah poročam moderatorju?
Če je administrator to možnost omogočil, bi morali gumb za poročanje o prispevku videti poleg prispevka, ki ga želite prijaviti. Klik na ta gumb vas bo popeljal skozi potrebne korake, ki jih morate opraviti.
Na vrh

Čemu v objavljanju tem služi gumb "Shrani"?
To vam omogoča, da nedokončan prispevek shranite in ga kasneje dopolnite ter predložite. Za ponovno naložitev shranjenega prispevka obiščite Uporabniško Nadzorno Ploščo.
Na vrh

Zakaj mora biti moj prispevek odobren?
Administrator se lahko odloči, da je na forumu, kjer objavljate prispevke, potrebno le-te pred objavo pregledati. Možno je tudi, da vas je administrator uvrstil v skupino uporabnikov, katerih prispevki morajo biti pred objavo pregledani. Za nadaljnje informacije se obrnite na administratorja foruma.
Na vrh

Kako prestavim svojo temo?
S klikom na gumb "Premakni temo" lahko temo, ko jo pregledujete, premaknete na vrh foruma na prvi strani. Če te možnosti ne vidite, je morda izključena ali pa še ni preteklo dovolj časa od zadnjega premika. Temo je možno premakniti tudi z odgovarjanjem nanjo,